Централното оперативно бюро на ДПС изключи Делян Пеевски и още седем негови сподвижници, а той нарече събранието на Централното оперативно бюро "сбирка на отцепници".

"Големият проблем е в тихия разпад на политическата конструкция на ДПС през последните години, откакто Ахмед Доган напусна оперативното ръководство. Г-н Борисов, а и хората около него, си дават ясна сметка защо ДПС стигна до този край. Това, което се случва в ДПС, е и барометър за това какво се случва в българския политически организъм като цяло", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в предаването "Денят ON AIR".

Според бившия зам.-външен министър Милен Керемедчиев с изваждането на Делян Пеевски ДПС ще намали своето влияние.

Още по темата
"В политиката, която провеждаше, г-н Пеевски си позволи редом с турския етнически фактор да вкара и ромския фактор като съществен елемент за подкрепа на тази партия.  Моделът "Доган" изигра своята положителна роля. Не позволи да се стигне до това спекулиране", заяви проф. Захариев.

Двамата анализатори споделиха и очакванията си от новия служебен кабинет, който днес положи клетва.

"Видимо е, че новите предложения за служебни министри са по-скоро политически подкрепени, отколкото изцяло независими. Радев трябваше да приеме една кандидатура, но я прие със стискане на зъби", отбеляза Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Захариев новият министър на вътрешните работи, каквито и симпатии да има с определена политическа структура, ще се пази като "дявол от тамян" и от собствената си сянка, за да запази поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase